Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A történetek végezetül mindig összeérnek.

Picalatron, A.D. 1596.

kisdedeket óvó tekintetünk pörőlyének csapása

Vigyázat, fölnőtt tartalom!


Az itt megjelent írások fogyasztása csakis intelligenseknek javallott!

friss gondolatok

  • látjátok feleim szümtükkel: Nem Bálint András, hanem Tóth Benedek volt a másik főszereplője a filmnek. (2013.11.01. 18:52) hanga
  • látjátok feleim szümtükkel: Van egy ilyen című film ( Venczel Vera és tanál Bálint András voltak a főszereplők ), és talán eg... (2013.10.31. 16:25) hanga
  • vészmadár (pica pica): @látjátok feleim szümtükkel: nem ismerem, de fejtsd ki. (2013.10.30. 16:25) hanga
  • látjátok feleim szümtükkel: Erről az Egy szerelem három éjszakája jutott eszembe. Kitudjamiért. (2013.10.29. 19:31) hanga
  • vészmadár (pica pica): @Lantániusz: az nem is, de az igen, hogy mihez kezd egy kalap szarral. (2013.10.10. 15:50) különbség
  • Utolsó 20

a Vészmadár dalai a Hosszú Földről

2009.12.06. 11:56 vészmadár (pica pica)

bolero

Címkék: dal tippan

 Ma virradatkor, mikoron álom és ébrenlét határán lebegve a jövő ösvényeit taposta elmém, megérintett egy kósza mondat.
 
"Mind elmegyünk, a ringatózó fák alól mind elmegyünk, a párás ég alatt mind indulunk a pusztaságon át a száraz ég alá, ahányan így együtt vagyunk, olyik még visszanéz, a holdsugár a lábnyomunkba lép, végül mind elmegyünk, a napsütés is elmarad és lépdelünk a csillagok mögött a menny abroncsain, tornyok fölé, olyik még visszanéz és látni vágy, hullott almát a kertben, vagy egy bölcsőt talán ajtó mellett, piros ernyő alatt, de késő már, gyerünk, ahogyan a harangok konganak, mind ballagunk mindig másként a csillagok mögött, a puszta körfalán, ahányan végre így együtt vagyunk, mind elmegyünk."
 

 Különös és szomorú sorsú nép nagyra szánt fiának éneke ez. Gyönyörű. 

1 komment

2009.11.30. 21:20 vészmadár (pica pica)

mese - a kőrisek kapuja

Címkék: mese

 Réges-régen, az idők kezdetén, mikor még a Teremtés hajnalának harmatcseppjei csillogtak az ifjú Föld bársony rétjein, élt a zord hegyek meredélyein két szépen virágzó kőris. De nem közönséges kőrisek voltak ám ezek, hanem lélekkel bíró, varázslatos fák, kik drága kincseket teremtek estéről reggelre, reggelről estére. Törzsük csak úgy csillogott a sok drágakőtől, viráguk aranyként ragyogott, színezüst leveleik a szélben lágy hangon énekeltek. Ám egy éjjel kapzsi emberek érkeztek, s míg a fák aludtak, a telhetetlenek ellopták a temérdek kincset. Ez aztán így ment napra nap, míg a békés és türelmes kőrisek végül megelégelték a kielégíthetetlen mohóságot, s bosszút esküdtek kirablóik ellen.

 Estéről reggelre, reggelről estére tündöklő virágot teremtek, s színarany ruhába öltözve tértek nyugovóra. Az éjszaka hatalmas vihar kerekedett, ám az emberi mohóságot mindez nem rémíthette. Kapzsi kezek szaggatták a kőrisek arany ruháját, ezüst levelek gyűltek a zsákok mélyén, s a gyémántos törzseket a telhetetlen markok csontig hántották. A vihar mind vadabbul tombolt. Zúgott a rengeteg erdő, remegtek a felbőszült hegyek. A gonosz menekült volna, de már túl késő volt: a sziklák megnyíltak, s a haragos kő felhasadó mélye elnyelte a tolvajokat szerzett kincseikkel együtt. A kőrisek kapuboltozatba csavarodva őrzik ma is a hasadék száját. S ha a jámbor földi halandó vihar idején arra vetődik, még mindig hallhatja a kapzsik sikolyát a szélben. 

Szólj hozzá!

2009.11.30. 20:57 vészmadár (pica pica)

hagyaték

Címkék: tippan

 Néha egy ilyen bolond, mint én, megbántja azt is, akit mindennél jobban szeret.
 
 Gyerekkoromban persze édesapám azt mondta, az okos embert nem lehet megbántani, mert az igazság nem fájhat, a hazugság pedig nem számít. Őt már nem kérdezhetem meg, mit is mondana most vigaszul – neki. Talán azt mondaná: ami nem öl meg, az erősebbé tesz. Erőssé – gúnyolódnék – mint a jégbe alázott testű kőszobrok. Vagy fáradtan legyintene egy dolgos nap végén székbe rogyva, mondván: hagyd el fiam, ne is törődj vele. Talán szomorúan állna meg keze egy pillanatra a könyv lapozása közben. Meglehet, dacosan hátravetné hollófekete fürtjeit, és pimaszul a világ arcába nevetne. Vagy haraggal telt szívvel vágná a fészer oldalához a kalapácsot, s átkozódva köpné a földre dühét – az önzést, a szegénységet, a kegyetlenséget, egy rövid élet tengernyi fájdalmát.
 Bizonyosságom nincs. De a gyermekként vele töltött rövidke évek azt súgják, szúrós fekete szemét rám vetné, meleg, kérges tenyerével végigsimítaná arcomat, s mosolyában volna minden, mi elmondható. Hogy a férfi tegye, mit meg kell tennie. Hogy az igazság a bölcsek takarója. Hogy jobb a tűzben égni. Hogy vess számot magaddal, s hogy csak te vagy a mérce. Hogy sírni csak a győztesnek szabad. Hogy hány hét a Világ, te bolond?! Hogy feladat vár még rád. Hogy neked még annyi mindennek kell lenned; bűnösnek és bolondnak, tisztának és szerelemtől csatakosnak lenni. Ostobának, önteltnek és nagylelkűnek lenni. Kárhozottnak és fegyelmezettnek lenni. Gyémántnál keményebbnek és haraggal égőnek lenni. Meghunyászkodónak és sebzett vadnak lenni. Kalmárnak és költőnek lenni. Alkotni, ölelni, habzó szájjal fröcsögni, könnyek nélkül állni a sárban, kacagni és tőrt döfni egy hátba. Büszkén, felszegett fejjel istent gúnyolni, s összekulcsolt kézzel félni a megvénült éjszakát. Megszületni és meghalni, percről percre, óráról órára. És néha, csak annyi időre, amíg a lélegzet egy gyengéd, suttogó szó alakjában a tüdőből kiszakad, amikor a szükség legjobban szorít – egy évszázadnyi életben egyetlen pillanatra – másért – érte – embernek lenni.

Szólj hozzá!

2009.11.30. 20:41 vészmadár (pica pica)

Szent András napjának éjjelén

Címkék: renard tippan

 Sűrű, ablaktalan sötétség szőtte be Picalatron utcáit. A gyantás fáklyákból kibuggyanó, lobogó fénypászmák riadtan torpantak meg a távoli hegyek meredélyeiről alákúszó, alattomos ködben. Tompa rémületük ijesztő mozaikokkal szórta be a parasztházakat, s a nyirkos, reggeli párától iszamós köveken sosemvolt, különös lények árnyalakjai járták boszorkánytáncukat. A mozdulatlanságba dermedt szobrok szemei harmatot könnyeztek. Kőbe alázott testükre pókháló finomságú dérből szőtt leplet a pusztai szél; a szél, mely mézliliom illatával volt viselős, hogy a szunnyadók nyelvén nektárrá sűrűsödve megédesítse a vérgőzös álmokat.

 Hajnalodott.

 A keleti égbolt sötét ezüstje lassan vörösbe fordult. A falu őrmáglyája, mely hazautat mutatott az éjszakában kóborló szellem-ősöknek, mostanra halványan pislákoló zsarátnokká porladt. A kémények fojtogató füstjétől elaszott kőrisek szomjasan nyújtották tikkadt levél-ujjaikat az ébredező világ felé, s remegve sóvárogták Napkirály narancsszín fényből szőtt énekét, mely a puszta négy sarkából előharsogva minden reggel újonnan felszikrázó erővel vonta be lankadó tagjaikat. Valahol a messzeségben zölden izzó vadász-szemektől megriadt lovak patái szaggattak harmatot nedvedző sebeket a Földanya testébe, kinek sajgó méhéből álomillatú halált facsart a fájdalom; a Teljes Hold halódó fényteste éjfekete méregcsöppeket csillantott a paták nyomán sarjadó kígyótövis horgas tüskéin.
 A távoli pásztortüzek pislákoló fényében a hidegtől átfagyott, éjszakai átkok most csöndes imává szelídültek a zúzmarás ajkakon, s a hajnal első, bágyadtan ténfergő fényei melegséget loptak a nehéz prémruhák alá. Kósza reggeli szél szitált homokot a naptól cserzett arcokba. Durva érintése, mint megannyi kérges öregapó-tenyér; egy gyermek felsejlő emlékképei. A szunnyadó parázsra száraz füvet szórtak a gondos pásztorkezek, hogy a hideg, étvágytalan reggeli falatokat a sziszegő zsarátnok majd melegséggel fűszerezhesse.
 De nem lett még reggel. Mintha a palota udvarán, a csillagos ég alatt kuporgó ifjú kobzos gondolatai megtorpanásra késztették volna Szélkirály büszke ménesét; akár homokóra karcsú derekában a megszorult homokszem, a pillanattá sűrűsödő akarat úgy torlaszolta el az idő folyását.

 Még maradok.

Szólj hozzá!

2009.11.30. 20:31 vészmadár (pica pica)

Szent András napjának delén

Címkék: renard tippan

 A hamvadás évadja csillogó, aranybarna ragyogással köszöntött be idén. Mint ki csontjaiban érzi a közelgő hóvihar erejét; görcsbe merevedett ujjakkal őrizte a neki szánt kevés meleget, s nyártól lopott, csalóka jókedve harsogva forrt a virágillatú pikárd pusztaság felett. A parasztok mezítlábas gyermekei magasra tornyozták a folyó lassan hömpölygő, puha iszapját, s váraikból merészen csaptak ki olykor a bodza- és mogyoró-husángokkal vagdalkozó ellenségre. Távol, hol az ég puha csókkal borult szárazságtól cserzett bőrű szeretője ölére, Délibáb, a puszták pajkos léptű tündér-lánya járta fátyoltáncát, s ezüstösen csillogó hullámokat bűvölt a kopár szikes fölé.
 A folyó kövecses partjáról édesen gyöngyöző kacaj bugyborékolt elő, csilingelő kacérsága láthatatlan pányvát vetett a fiatal kóborlók dereka köré. Nyergeletlen, szilaj lovaik nyakán felkapaszkodva tekintetük a felgyűrt szoknyák alól elővillanó formás combokat vallatta, kiszáradt ajkak sóvárogták titkon a hófehér keblek meztelenjén gyöngyöző, sós cseppeket. Bánatos lombú, lehajló parti füzek rejtekén, suttogó mézillatot lehelve bújtak meg az első szerelmes szavak – vagy éppen az utolsók.
 A sokszínű, vidám lárma tarajos hullámokat borzolt a folyó hátára. A tippan bolyhos magvai szélnek feszítették vitorláikat, s a lenvászon ingek sulykolásának egyhangú ütemére lassú, álmodozó táncba kezdtek. A hószín pihéket kergető kutyák csaholása észrevétlenül keveredett el a csengő gyermekkacagással és a folyóparton serénykedő asszonyok édes-bús dallamokat szitáló, csendes énekével.
 
 A tökéletesség illúziójával szemhéjam alatt a halált vágyom.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása