Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A történetek végezetül mindig összeérnek.

Picalatron, A.D. 1596.

kisdedeket óvó tekintetünk pörőlyének csapása

Vigyázat, fölnőtt tartalom!


Az itt megjelent írások fogyasztása csakis intelligenseknek javallott!

friss gondolatok

  • látjátok feleim szümtükkel: Nem Bálint András, hanem Tóth Benedek volt a másik főszereplője a filmnek. (2013.11.01. 18:52) hanga
  • látjátok feleim szümtükkel: Van egy ilyen című film ( Venczel Vera és tanál Bálint András voltak a főszereplők ), és talán eg... (2013.10.31. 16:25) hanga
  • vészmadár (pica pica): @látjátok feleim szümtükkel: nem ismerem, de fejtsd ki. (2013.10.30. 16:25) hanga
  • látjátok feleim szümtükkel: Erről az Egy szerelem három éjszakája jutott eszembe. Kitudjamiért. (2013.10.29. 19:31) hanga
  • vészmadár (pica pica): @Lantániusz: az nem is, de az igen, hogy mihez kezd egy kalap szarral. (2013.10.10. 15:50) különbség
  • Utolsó 20

a Vészmadár dalai a Hosszú Földről

2011.04.20. 08:15 vészmadár (pica pica)

levél a kérdezőnek

Címkék: levél arnulf fréderic

Drága jó Barátom, Fréderic!
 
 Minap nálam múlatva az időt, a jó picalatroni bor oldotta fel tán nyelved csomóját, hogy végre - a sok érdemtelen dicséret után - bírálni merészkedtél a szórakoztatásodra énekelt madrigált. S mennyire vártam már e pillanatot! Azt mondtad - s nem tagadom, bár kissé szégyenlem magam emiatt, hogy mulattatónak találtam félszeg igyekezeted a kritika élének tompítására - dalaimban túl sok a sár és a szenny.
 
 Hát bizony, túl sok.
 
 Azt hiszem, végső soron a jó dalnok vagy az igazat kell énekelje, vagy a valót. Ez csak vérmérséklet és a gyomorban már lerakódott keserűség kérdése, s nem hitbéli üdvösségé. Persze dalolható a boldogság és a remény is, ám a boldogság és a remény se nem igaz, se nem való, s legfőképp: nem tesz nagy dalnokká. Miként számtalanszor harsogtam a jó Arnulf fülébe, a boldogságnál magasabb rendű jó az igazság. S az igazságnak két arca van, az egyik az igaz, a másik a való.
 A lánglelkű festő, mikoron az utolsó vacsorát álmodja vászonra, az igazat látja; Isten egyszülött fia, arcán a mennyeknek üdvözült mosolyával tekint majdani árulójára épp oly szeretettel, mint a csendben figyelő szentek seregére. A való ezzel szemben az, hogy valaki túl mohón ette a sült babot, s most terhelt gyomornak szaga lengi be finoman a szobát. S értő bírálatod végső soron nem más és nem több, mint annak kimondása, hogy magam szája íze szerint az utóbbi csak a dalra érdemes.
 
 

- a Vészmadár - 

11 komment

2011.04.18. 15:15 vészmadár (pica pica)

sejtelem

Címkék: renard

 Mit tehetnék különb fogódzók híján, kínnal telten toporogva az évszázadnak küszöbén, mint hogy elfogadom, az ember úgy és akként teremtetett, ahogyan az írva vagyon. Jól van, hiszem hát, hogy sárga és vörös agyagból gyúrt minket a Teremtő, mielőtt orrunkon életet lehelt belénk. Mégis, néha olybá tűnik, a csordában járó majmokéval rokon a bennünk lakozó szellem. Mi másért vágyna korbácstól szaggatott izmú jobbágytól a hájas úrig minden jó lélek mindenkor a hátához dörgölődző hát melegére? Miért a hajban-bundában motozó ujjakra, a rothadó hús szagát bűzölgő leheletre? Miért a szívet-lelket markoló félelem, ha nem lesi titkon száz szempár ebéded hátsódból potyogó maradékát? Miért a megosztani vágyás, lett légyen az akár fájdalom, akár félelem? S legfőképp: miért pont velem?
 

 Magányos vagy? Lopj magadnak kutyát. A Vészmadár épp ebédel.

26 komment

2011.04.18. 14:49 vészmadár (pica pica)

egykutya

Címkék: renard tippan

 Vannak, kik szerint a Hosszú Föld szarkáiban a leginkább lenyűgöző az a kitartó és következetesen végigvezetett bosszúhadjárat, amit házad és javaid ellen hirdetnek, ha előttük egyszer bezárod pajtád, ajtód, ablakod. Mondhatni, a maguk személyes kényelmetlenségeitől elvonatkoztatni képesek szerint a módszeresség csodálandó, ahogy a pajzson mutatkozó legkisebb résen is behatolva a szarka házadba furakszik s ételedbe szarik. Nem teljesen aggálytalan tanúként engem sokkal inkább lenyűgöz annak felismerése, mily kevesen veszik észre, hogy a szarka már eddig is pontosan ugyanezt csinálta. 

Szólj hozzá!

2011.04.18. 14:24 vészmadár (pica pica)

paszuly

Címkék: tippan

 Hogy a létezés a maga teljességében még akkor is menthetetlenül jelentéktelen, ha akár a Föld császáraiként parancsolunk eget-földet rázón gyötrelmes hangú érchadaknak, tulajdonképp elviselhető. Ellenben képtelen vagyok napirendre térni afölött, hogy a hosszúföldi lópaszuly - pusztán rothadó gesztenyére hajazó, különös íze okán - semmiképp össze nem kombinálható az anyám kertjében termett semminemű fűszerekkel.
 

 Az isten nem packázik.

7 komment

2011.04.18. 07:29 vészmadár (pica pica)

illem

Címkék: renard tippan

 Valahányszor ellátogatok a duhaj Dagova mellékére, anyám még nálánál is bosszantóbb testvérei azzal rágják a fülem, az én koromban már nemhogy a házasság volna illendő, de már inkább az elhidegülés utáni első szeretőt kellene hajkurásznom, kit a közösség - kissé leereszkedő, de tapasztaláson alapuló megértéssel - úgyszólván társamként fogad el. A beszélgetés ezen pontján minden azon múlik, hány pint jó hangasört eresztettem ilyenkorra már a gallérom mögé. Megfigyeléseim szerint három rígai korsó után elhangzik az a vélemény a számból, hogy az ő korukban már illenék a temetőbe költözniük.
 

 Aztán ennyiben maradunk. 

4 komment

süti beállítások módosítása